top of page
Writer's pictureמלי בר-שירה

כולסטרול: מה אנחנו באמת צריכות לדעת?

כולסטרול הוא אחד מאותם נושאים בריאותיים שמזכירים לא פעם את המילים "רע", "סיכון", ו"מחלות לב". אך האם הכולסטרול הוא באמת האויב הגדול כפי שחשבנו? בשנים האחרונות, המחקר הרפואי חושף תמונה מורכבת יותר, שבה כולסטרול ממלא תפקידים חיוניים לבריאות שלנו, ובעיקר לבריאות המוח.



מה זה בכלל כולסטרול?

כולסטרול הוא סוג של שומן שנמצא בכל תא בגוף שלנו. הגוף שלנו מייצר את רוב הכולסטרול שאנו צריכים בכבד, וכמות קטנה ממנו מגיעה מהמזון שאנו צורכים. ניתן לחשוב על הכולסטרול כאבן בניין חיונית שמסייעת לבנייה ותיקון של תאים, יצירת הורמונים כמו אסטרוגן וטסטוסטרון, וייצור ויטמין D.

שינוי התפיסה: כולסטרול טוב ורע

בעבר, נהוג היה לחשוב שכל סוג של כולסטרול הוא רע, ושהוא תורם באופן ישיר למחלות לב. אולם, מחקרים עדכניים מדגישים את ההבחנה בין שני סוגים עיקריים של כולסטרול:






LDL (Low-Density Lipoprotein): 

המכונה "כולסטרול רע", נושא את הכולסטרול מהכבד אל כלי הדם. כאשר יש יותר מדי LDL בדם, הוא עלול לשקוע בדפנות העורקים ולגרום להצטברות פלאק שומני, שעלול להוביל לטרשת עורקים.

HDL (High-Density Lipoprotein): 

המכונה "כולסטרול טוב", אוסף את הכולסטרול המיותר מכלי הדם ומחזיר אותו לכבד, שם הוא מתפרק או מופרש מהגוף.






איך כולסטרול נוצר ומה תפקידו?

הכולסטרול נוצר בעיקר בכבד, בתהליך ביוכימי מורכב, שבו משולבים שומנים ואנזימים ליצירת כולסטרול. תפקידו של הכולסטרול בגוף הוא לאפשר תפקוד תקין של התאים על ידי שמירה על מבנה ממברנת התא, שהוא חיוני לשמירה על תפקוד התא. בנוסף, כולסטרול משתתף ביצירת מיילין, החומר שמצפה את סיבי העצבים ומאפשר להם להעביר מסרים בצורה יעילה ומהירה.




כולסטרול והמוח: בריאות מפתיעה

הכולסטרול הוא מרכיב חיוני לתפקוד המוח. למעשה, המוח מכיל כ-25% מכלל הכולסטרול בגוף! הכולסטרול משתתף ביצירת מיילין שמצפה את סיבי העצבים ומאפשר להם להעביר מסרים בצורה יעילה ומהירה. מחקרים הראו כי רמות נמוכות מדי של כולסטרול עשויות להיות קשורות לסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות ודיכאון.

למשל, מחקר שהתפרסם ב-"Nature Reviews Neuroscience" מצא כי כולסטרול משחק תפקיד מרכזי בהגנה על תאי העצב מפני נזקים שונים, ואף משתתף בתהליכים של תיקון תאי מוח שנפגעו .




כולסטרול והורמונים נשיים: קשר עמוק ומשמעותי

כולסטרול הוא חומר בניין חשוב להורמונים סטרואידים בגוף, הכוללים את הורמוני המין הנשיים, כמו אסטרוגן ופרוגסטרון. הורמונים אלו משפיעים על מגוון תפקודים בגוף, כולל המחזור החודשי, הפוריות, והרגשת הרווחה הכללית.

בזמן גיל המעבר, כאשר רמות האסטרוגן מתחילות לרדת, הגוף מגביר את ייצור הכולסטרול על מנת לתמוך בייצור ההורמונים הנחוצים. מחקר שהתפרסם ב-"Journal of Women's Health" מצא כי נשים בגיל המעבר עם רמות כולסטרול נמוכות יותר היו בסיכון גבוה יותר לבעיות בריאות כמו דלדול עצם ודיכאון. המחקר מציין כי שמירה על רמות כולסטרול מאוזנות בגוף חשובה לא רק לבריאות הלב, אלא גם לבריאות ההורמונלית הכללית .

בנוסף, מחקר נוסף שהתפרסם ב-"Menopause" הראה כי רמות גבוהות של HDL אצל נשים בגיל המעבר עשויות להיות קשורות לשיפור בתפקודים קוגניטיביים ולרווחה נפשית גבוהה יותר .
















כולסטרול ואינסולין: הקשר הבלתי נפרד

כולסטרול ואינסולין מתקשרים ביניהם בדרכים שלא היו מובנות בעבר. מחקרים חדשים מראים כי לאינסולין תפקיד חשוב בוויסות רמות הכולסטרול בגוף. כאשר הגוף מפתח תנגודת לאינסולין, כמו במצב של טרום סוכרת או סוכרת סוג 2, הוא מתקשה לנהל את רמות ה-LDL, מה שגורם להצטברות עודפת של כולסטרול בדם.

מחקר שפורסם ב-"Diabetes Care" הראה כי אנשים עם תנגודת לאינסולין נוטים לפתח רמות גבוהות יותר של LDL ורמות נמוכות יותר של HDL, מה שמגדיל את הסיכון למחלות לב וכלי דם .














אנרגיה גליקמית וקיטונית: האם כולסטרול הוא החבר החדש של תזונה קטוגנית?

בשנים האחרונות, תזונה קטוגנית הפכה לפופולרית במיוחד, בעיקר בקרב נשים שרוצות לשפר את הבריאות הכללית שלהן ולשמור על משקל תקין. בתזונה קטוגנית, הגוף עובר ממצב של שימוש בגלוקוז כמקור אנרגיה עיקרי, למצב של שימוש בקיטונים שמיוצרים משומנים. תהליך זה נקרא קטוזיס.

הכולסטרול משחק תפקיד חשוב בתהליך זה, שכן הוא משתתף בייצור קיטונים בכבד. אנשים הנמצאים בתזונה קטוגנית מוצאים לעיתים כי רמות הכולסטרול שלהם עולות מעט, אך חשוב להבדיל בין עלייה ב-LDL לעלייה ב-HDL, ולהבין כי לכולסטרול יש תפקידים חיוביים בתהליך הפקת האנרגיה בגוף.






מחקר שנערך באוניברסיטת סטנפורד ופורסם ב-"American Journal of Clinical Nutrition" מצא כי בעוד שתזונה קטוגנית עשויה להעלות את רמות ה-LDL במקרים מסוימים, היא גם מעלה את רמות ה-HDL ומפחיתה את רמות הטריגליצרידים בדם, מה שיכול להפחית את הסיכון למחלות לב בטווח הארוך .






כולסטרול בתזונה הוא נושא שמעסיק רבים, בעיקר בשל הקשר שלו למחלות לב וכלי דם. אך לא כל סוגי המזון המכילים כולסטרול הם מסוכנים, והדעה הרווחת כיום היא שיש להבחין בין מזון בריא למזון מסוכן.


מזונות בריאים עשירים בכולסטרול

ישנם מזונות שמכילים כולסטרול טבעי אך עשירים גם ברכיבים תזונתיים חשובים אחרים, ולכן נחשבים לבריאים:


ביצים: ביצים הן מקור מצוין לחלבון ולרכיבים תזונתיים כמו ויטמין D וביוטין. למרות שהן מכילות כולסטרול, מחקרים עדכניים מראים כי צריכת ביצים במידה מתונה אינה מעלה את הסיכון למחלות לב.

דגים שמנים: סלמון, מקרל וסרדינים הם דוגמאות לדגים שמנים העשירים באומגה 3, שהם שומנים חיוניים לבריאות הלב. למרות שהם מכילים כולסטרול, היתרונות שלהם גוברים על הסיכון.

אבוקדו ושמן זית: מזונות אלו עשירים בשומנים בלתי רוויים שתורמים להעלאת רמות ה-HDL ("כולסטרול טוב") ומפחיתים את רמות ה-LDL.

מזונות מסוכנים עשירים בכולסטרול


מנגד, ישנם מזונות שכדאי להגביל או להימנע מהם בשל תכולת השומנים הרוויים והכולסטרול הגבוהה בהם, שיכולים להוביל לעלייה ברמות ה-LDL:



בשרים מעובדים: נקניקים, נקניקיות ובשרים מעובדים אחרים מכילים כמויות גבוהות של כולסטרול ושומנים רוויים, והם גם מקושרים לסיכון מוגבר למחלות לב.

מאכלים מטוגנים: מזונות מטוגנים כמו צ'יפס ועוף מטוגן סופגים כמויות גדולות של שמן, שהן מקור לשומנים רוויים וכולסטרול.

מוצרי חלב מלאים: חלב מלא, שמנת, וגבינות שמנות מכילים כמויות גבוהות של שומנים רוויים וכולסטרול, וכדאי לצרוך אותם במתינות.

כמה לצרוך ומהו הטווח התקין?

מומלץ לצרוך כולסטרול בתזונה במידה מתונה. ארגוני בריאות ממליצים לשמור על צריכת כולסטרול יומית שלא תעלה על 300 מ"ג ליום עבור אנשים בריאים.


טווחים תקינים של כולסטרול בדם:

כולסטרול כללי: פחות מ-200 מ"ג/ד"ל נחשב לרמה תקינה.


LDL ("כולסטרול רע"): 

פחות מ-100 מ"ג/ד"ל נחשב לאידיאלי, אך פחות מ-130 מ"ג/ד"ל הוא עדיין בגבול התקין.


HDL ("כולסטרול טוב"): 

מעל 60 מ"ג/ד"ל נחשב טוב מאוד, ורמה מתחת ל-40 מ"ג/ד"ל אצל גברים או 50 מ"ג/ד"ל אצל נשים נחשבת לנמוכה.


נהוג לחשב את היחס בין רמת הכולסטרול הכללי לבין רמת ה-HDL כמדד לתקינות ערכי הכולסטרול.

יחס זה אמור להיות נמוך מ-1:4. לדוגמא, אם רמת הכולסטרול הכללית עומדת על 220 מ"ג/דצ"ל (רמה הנחשבת גבוהה) אבל רמת ה-HDL עומדת על 70 מ"ג/דצ"ל, היחס ביניהם נותן תוצאה של 3.15 ולכן תמונת שומני הדם תהיה תקינה.

דוגמא נוספת, אם רמת הכולסטרול הכללית עומדת על 180 מ"ג/דצ"ל (רמה הנחשבת תקינה) אבל רמת ה-HDL עומדת על 40 מ"ג/דצ"ל, היחס ביניהם נותן תוצאה של 4.5 ולכן תמונת שומני הדם אינה תקינה.





לסיכום

הכולסטרול הוא מרכיב חיוני לבריאות הגוף, והוא משתתף במגוון תהליכים חשובים, כולל שמירה על בריאות המוח, ניהול רמות האנרגיה ותפקוד תקין של מערכות הגוף השונות. שינוי התפיסה העכשווי לגבי כולסטרול מראה לנו שהוא אינו האויב המוחלט שחשבנו שהוא, אלא חלק מהמערכת המורכבת שמאפשרת לנו לחיות חיים בריאים ומאוזנים.



20 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page